keskiviikko 26. elokuuta 2015

Isotretinoin Actavis - puoli vuotta takana

Kävin tuossa viikkopari aikaa jälleen tapaamassa ihotautilääkäriäni. Puolen vuoden rutiinikuuri oli loppumassa ja oli tehtävä jatkosuunnitelmia. Lopetetaanko lääkkeet kokonaan vai jatketaanko vielä? Omasta mielestäni ihoni oli jo varsin mallikkaassa kunnossa, mutta tuomio oli eri mieltä. Kuuria jatketaan vielä kolmisen kuukautta, mutta annosta pienennettiin puoleen. Kolmen kuukauden kuluttua minä päätän mitä tehdään. Jos iho on hyvässä kunnossa, saan lopettaa kuurin vähin äänin. Ei tarvitse mennä käymään. Jos iho alkaa jälleen temppuilemaan, täytyy silti pitää tauko, koska Isotretinoin saattaa rasittaa maksaa.
 
Entäs, miten on ihon laita? Täytyy sanoa, etten tällä hetkellä voisi tyytyväisempi olla. Ihossa ei ole kuin kaksi näppyä (nekin poskissa, kummallista), pientä punoitusta ehkä. Suupielet ovat yhä hirveässä kunnossa, mutta niihinkin sain lääkäriltä jotakin lääkettä. Suupielet ovat siis tällä hetkellä ainoa merkittävä sivuvaikutus, eikä se haittaa läheskään yhtä paljon kuin jatkuva ja ylenpalttinen hikoilu. Muuten iho on aika samanlaisessa kunnossa kuin aina ennenkin; ei ole kuivunut, nyt sen tila on aika ihanteellinen.
 
Nyt kun annostusta pienennettiin, on myös hikoilu lieventynyt merkittävästi. Tämä, jos mikä saa minut hyppimään riemusta. Sitä on hyvin vaikeaa selittää, miksi juuri hikoilu on mielestäni hirvittävin oire. Ehkä moni ymmärtäisi sen, jos saisi tämän oireen muutamaksi päiväksi. Ei ole erityisen kivaa nousta bussiin näyttäen siltä, että on juuri käynyt suihkussa tai käynyt hikilenkillä. Muista oireista sen verran, että lopetettuani allergialääkkeet myös lonkkakivut katosivat. Selkä kipeytyy välillä, mutta sekin voi olla vain osviittaa sukuvikaan.
 
Mitä on jäänyt käteen puolen vuoden aikana? Ainakin se, ettei iho-ongelmia kannata vähätellä. Onneksi marssin ihotautilääkärille, sain apua ongelmaani. Luulin ihoni olevan lievästi epäkunnossa, mutta spesialisti näki samantien, missä kunnossa ihoni todellisuudessa oli. Tarkastuksessa omasta mielestäni ihoni näytti jo suhteellisen hyvältä, mutta lääkärin tarkasteltua leukaani hän totesi, että kuuria kannattaisi jatkaa. Mitä, jos en jatkaisi? Voisi olla, että ihoni menisi samaan vanhaan kuntoonsa suhteellisen nopeaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bloggaaminen ja lukeminen sujuu kaikilta mukavammin, kun kommenttia kirjoittaessa harkitsee kirjoittamaansa. Asiallinen ja rakentava kritiikki on aina sallittua, mutta järjetön haukkuminen, mollaaminen ja asiattomien kommenttien jättäminen ei. Haluaisitko itse kuulla olevasi ruma, lihava tai maailman huonoin bloggaaja? Et varmastikaan. Pidetään kommentointi asiallisena - näin kaikilla on mukavampaa! :)