Itse löysin itselleni sopivia opiskelutyylejä vasta fuksivuoden loppuvaiheessa eli käytännössä kesäopintojen aikaan. Ja voi kunpa olisin ymmärtänyt ne heti alkuunsa. Pääasiassa siis olen soveltanut näitä tyylejä kirjallisuuden opiskeluun, mutta toimivat myös muissa aineissa, joissa luettavaa on paljon. Joten jos olet humanisti ja lukemisen määrä hirvittää sinua, lukaisepa tämä!
Ensiksi tahdon sanoa, että kaikki oppivat eri tavoin - jos opit kuuntelemalla, hyödynnä sitä! Jos tykkäät perusmuistiinpanojen tekemisestä eli kynästä ja perinteisestä paperista, tee juuri niin kuin hyväksi näet.
Olen itse kirjallisuuden opiskelijana todennut, että välillä jonkun kaunokirjallisen teoksen lukeminen saattaa olla aikamoista pakkopullaa, koska deadline pukkaa päälle. Ja saattaahan teksti olla myös itsessään hyvin kuivaa tai sellaista, jonka lukemisesta et nauti. Tutkimuskirjallisuutta on mielestäni helpompi lukea.
Ensimmäisenä vinkkinä on tämä perinteinen muistiinpanotekniikka: luet kirjaa samalla ja kirjaat muistiinpanoja vihkoon/paperille. Itse tykkään tehdä muistiinpanoistani mahdollisimman värikkäitä, sillä tentissä saatan yllättäen muistaa, millä värillä kirjoitin mitäkin. Käytän myös paljon yliviivaustusseja! Itse panostan aika ajoin kirjoitusvälineisiin ja vihkoihin - on mukavampi opiskella. Kirjoittelen myös sivujen reunoihin huomautuksia.
Pääsykokeisiin lukiessani tein erilaisia puhekuplia, joissa luki tärkeitä asioita. Piirsin niiden sanojatkin, luonnollisesti. Kannattaa miettiä, millä tavalla itse oppii. Kannattaako kirjoittaa omin sanoin vai kopioida suoraan kirjasta lauseita - molemmat ovat hyväksyttäviä!
Kannattaa kokeilla välillä vaikkapa myös ajatus- ja miellekarttoja opiskelun lomassa. Tein 400 sivuisesta opuksesta miellekarttoja ja sujui paljon nopeammin kuin normaalien muistiinpanojen tekeminen. Teen yleensä miellekarttoja, jos alue on hyvin laaja tai minulla on hyvin vähän aikaa.
Joskus lukiessani romaania huomaan, että nyt tökkii ja pahasti. Tiedän, ettei syvällisestä lukemisesta tule mitään. Silloin otan erään lukutekniikan käyttööni. Otan vierelle kynän ja paperin (vaihtoehtoisesti teen tietokoneella) ja alan "lukemaan". Silmäilen sivua tai luen sen todella nopeasti. Etsin samalla tärkeitä asioita sekä joitakin asioita, jotta pysyn kärryillä. Tällä tavalla olen saanut aika paljon aikaan, jos syvällinen lukeminen ei inspaa. Ymmärrän kaikkien näin lukemieni kirjojen juonen, teeman ja aiheen sekä kokoan sen ympärille muuta tietoa tukemaan lukemaani. Toimii ainakin minun kohdallani!
Sitten on tietenkin se, että kirjaat muistiinpanoja koneelle sitä mukaan, kun luet esim. tutkimuskirjallisuutta. Itse mietin aina tilannekohtaisesti, teenkö muistiinpanot koneelle vai paperille. Välillä on kiva kirjoittaa käsin, mutta hyvin usein koneella on nopeampi saada jotakin aikaiseksi.
Kannattaa myös antaa oma tilaisuutensa esimerkiksi PowerPoint-esityksille: teen itse niitä välillä ja niitä on helppo lueskella. Niiden avulla oppii tiivistämään asioita varsin hyvin!