Tällä hetkellä ei ole ainakaan pulaa erilaisista sosiaalisista medioista, joihin liittyä. On tuttu ja turvallinen Facebook, neutraali Blogger ja kaikkea muuta niiden ympärillä. Itse liityin Ask.fm-sovellukseen viime vuoden puolella, ja nyt on aika jakaa tuntojani kyseisestä sosiaalisen median tyyssijasta.
Moni varmasti tietää Ask.fm-sovelluksen tarkoituksen. Tarkoituksena on kysellä ja saada kysymyksiä. Saat itse valita, vastaanotatko nimettömiä kysymyksiä. Siihen sen paikan valinnat jäävätkin. Et voi koskaan tietää, mitä vastaanotat. Voit olla vastuussa vain itsestäsi - voit joko vastata törkeästi, provosoida tai sitten mennä sillä linjalla, miten itse haluaisit muiden reagoivan kysymyksiisi. Sama toisinpäin: voit valita mitä kirjoittelet muille. Itse kannatan asiallista linjaa; en voi ymmärtää haukkumisviestejä ja muuta törkeää tekstiä. Siinä vaiheessa aina pohdin, mikä ihmisellä on hätänä, jos pitää käyttää vapaa-aikansa muiden jatkuvaan haukkumiseen ja aiheettomaan kritisoimiseen.
Ask.fm:llä on toki viihdearvoa. Niin kutsutut paskamyrskyt ovat loppujen lopuksi aika hauskoja, mutta jossain vaiheessa nekin voivat mennä yli. Toisaalta ihmettelen myös sitä, puuttuuko joiltain kyky ymmärtää ja lukea sarkasmia/ironiaa. Se on aika suuri puute nykymaailman somessa: siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin ilmiselvät provosointiyritykset ovat aika viihdyttäviä, kunhan ymmärtää asian humoristisen puolen eikä ota nokkiinsa jokaisesta pienestä mielipiteestä.
On myös aina mietittävä sitä, miten herkkä on. Ask.fm:ssä kuka tahansa saa julkaista oman mielipiteensä. On turha suuttua ja kiukustua siitä, että jonkun mielestä erilainen vartalomalli on kaunis, meikitön nainen ei miellytä silmää tai että inhoaa hevosia. Ei somea kuulu ottaa sillä tavalla vakavasti. Mikäli suutut, hermostut, on hyvin pitkälti myös oman mielipiteensä kirjoittaja onnistunut provosoimaan sinua. On hyväksyttävä, että mielipiteitä on monia. Joskus kannattaa myös miettiä, mitä kirjoittaa sosiaaliseen mediaan. On ok julkaista omia mielipiteitään, mutta yksityishenkilöiden haukkuminen ja mollaaminen ei ole jees. Se antaa tietynlaisen kuvan haukun kirjoittajasta - ainakin minun silmissäni jonkun toisen ask.fm-käyttäjän haukkuminen on naurettavaa, lapsellista ja mautonta. Kuten aiemmin sanoin, käyttäjä voi olla vastuussa vain itsestään ja omasta kirjoittelustaan.
On muutenkin tärkeää ymmärtää, miten käyttäytyy somessa. En ole itse ymmärtänyt sitä, miksi kohdella kysyjiä niin ilkeästi ja negatiivisesti. Jos kysymykset eivät miellytä, miksi pysyä sovelluksessa kirjoilla. Kukaan ei pakota olemaan Ask.fm:ssä, mikäli anot tuntuvat ärsyttävän jatkuvasti tai ettei jaksa katsella etusivua.
Ask.fm:ssä on omat viihteensä, mutta myös omat vaaransa. Herkkä ihminen ei välttämättä kestä kaikkea kirjoittelua, mutta sitä ei kyllä tarvitse sietääkään. Täytyy vaan muistaa, että anonappulan takana voi olla ketä tahansa, mutta varmaa on, että haukkuja on lapsellinen ja naurettava. Netikettiä tulee minun mielestäni noudattaa, mutta se ei estä kiusaamista eikä haukkumista. Sosiaalisen median mukana tulevat aina kiusaajat, jotka saavat mielihyvää ilkeästä kommentoinnista: sama ilmiö toistuu blogeissa ja Instagramissa, kuten myös Facebookissakin. Onneksi Ask.fm:ssä on mahdollista antaa esto kenelle tahansa ilkeälle kommentoijalle. Ask.fm:stä voi myös poistua tai yksinkertaisesti estää anonyymikirjoittelu.
Ask.fm on minulle mukavaa viihdettä, sillä tykkään kysellä ja seurailla, mitä seuratuilleni kuuluu. Vihapuheista, mustamaalaamisesta ja muusta en pidä. Haluan pitää sosiaalisen mediani puhtoisena ja positiivisena, olen poistanut seuratuistani muutaman, joiden vastaukset olivat aina vittuilevia, inhottavia ja jopa vihaisia. Miksi seuraisin ihmisiä, joiden nettikäyttäytyminen ei vastaa omaani? Ask.fm on keskinkertainen paikka, jos osaa sopeutua ja ymmärtää myös toisten näkökulmia. Se on toisenlainen Instagram, jossa voi hyvällä omallatunnolla olla utelias ja kysyä.